menopauza

Menopauza és hormonális változások: dietetikus tanácsok a kiegyensúlyozott életért

Olvasási idő: 4 perc

A menopauza (változókor, klimax) nem csupán a menstruáció végleges megszűnését jelenti, hanem egy komplex hormonális átalakulást, amely az egész női szervezetre hatással van. A változókorban jelentkező tünetek – hőhullámok, hangulatingadozás, súlygyarapodás, alvászavarok – sokszor megnehezítik a mindennapokat. A jó hír: a megfelelő étrend jelentősen enyhítheti ezeket a panaszokat, és segíthet megelőzni a hosszú távú egészségügyi kockázatokat.

🔬 Mi történik hormonálisan a menopauza idején?

A menopauza során az ösztrogén és progeszteron szintje fokozatosan csökken, ami:

  • Lassítja az anyagcserét
  • Növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
  • Csökkenti a csonttömeget, növelve a csontritkulás esélyét
  • Hatással van a hangulatra, alvásra és a bőr, haj állapotára

🥗Dietetikus ajánlás: hogyan támogathatjuk a szervezetet táplálkozással a menopauza idején?

A Semmelweis Egyetem és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által javasolt étrend a következő kulcselemeket tartalmazza:

  1. Zöldség és gyümölcs minden nap
  • Legalább 300 g zöldség és 200 g gyümölcs naponta
  • Rostban gazdag, antioxidánsokat tartalmaz, segíti az emésztést és az immunrendszert
  1. Minőségi fehérjeforrások
  • Napi 1–1,2 g fehérje testsúlykilogrammonként
  • Előnyben a növényi fehérjék: szója, lencse, bab, csicseriborsó
  • Állati eredetű fehérjék közül: sovány húsok, alacsony zsírtartalmú tejtermékek
  1. Zsírok okosan
  • Növényi olajok: olíva, repce, lenmag, szójaolaj
  • Kerülendő a túlzott telített zsírsavbevitel
  1. Halak és omega-3 zsírsavak
  • Hetente legalább 2 adag zsíros hal (pl. lazac, makréla, szardínia)
  • Támogatja a szív- és érrendszert, csökkenti a gyulladást
  1. Rostbevitel növelése
  • Napi 30–45 g rost, főként teljes kiőrlésű gabonákból
  • Segíti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet
  1. Sóbevitel csökkentése
  • Maximum 5 g só naponta
  • Segít megelőzni a magas vérnyomást
  1. Diófélék és magvak
  • Napi 30 g sótlan dióféle vagy olajos mag
  • Egészséges zsírok, E-vitamin, ásványi anyagok forrása

Egy mosolygó, őszülő hajú középkorú nő ül egy világos konyhában/étkezőben, kezében egy gyógyteás bögrét tart. Előtte az asztalon egy nagy tál friss bogyós gyümölcsökből és spenótból álló saláta, egy tányér sült lazac, valamint több befőttesüvegben különféle magvak és hüvelyesek láthatók, amelyek az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozást szimbolizálják. Az asztalon mellette egy nyitott jegyzetfüzet és toll is van. Az ablakon keresztül zöldellő növények látszanak a háttérben.

🧘‍♀️ Életmódtanácsok dietetikusi szemmel – menopauza idején

  • Mozgás: heti legalább 150-180 perc közepes intenzitású mozgás (pl. séta, úszás, jóga)
  • Stresszkezelés: relaxáció, meditáció, alvásminőség javítása
  • Rendszeres étkezés: napi 3 főétkezés + 2 kisétkezés, stabil vércukorszint érdekében

❗ Mire figyeljünk különösen a menopauza kapcsán?

  • Kalcium és D-vitamin: a csontok védelme érdekében
  • B-vitaminok és omega-3: az idegrendszer és agyműködés támogatására
  • Folyadékbevitel: legalább 1,5–2 liter víz naponta

Záró gondolat

A menopauza nem betegség, hanem egy természetes életszakasz. A megfelelő étrend és életmód nemcsak a tünetek enyhítésében segít, hanem hozzájárul a hosszú távú egészségmegőrzéshez is. A dietetikus szerepe ebben kulcsfontosságú: segít eligazodni az információk között, és személyre szabott tanácsokat ad a változókorban is.

Foglaljon időpontot még ma:

https://dietetikusdetty.hu/idopontfoglalas/

 

Forrás:

https://semmelweis.hu/mediasarok/2024/02/20/semmelweis-egyetem-specialis-etrenddel-enyhithetok-a-klimax-tunetei/

A cikk tájékoztató célt szolgál, nem teljes körű, nem egyéni igényekre szabott, és nem helyettesíti a személyes dietetikai tanácsadást.

Scroll to Top